Exotique schreef:Speerrot, de nachtmerrie van iedere palmenliefhebber. Zelf heb ik een palmenplantage bezocht op het levendig eiland Java. Daar hebben ze iets clevers bedacht om speerrot te voorkomen: in het hartje van de palm brengen ze zeewater aan. Dat bevat zout en zou de bacterie geen schijn van kans geven.
Dit is het weetje van de maand oktober.

Ook ter voorkoming van vorstschade. Kun je als biochemicus wel uitrekenen hoeveel de vriespuntdaling bedraagt

Ik zou wel voor KCl of CaCl kiezen in plaats van Natriumchloride.

p.s. Glycerol een polyalcohol is trouwens ook een prima middel ter voorkoming van vriesschade. Echter het werkt alleen als het in de cel terechtkomt. Vorstbestendige planten maken in najaar vergelijkbare polysachariden en polyalcoholen aan ter bescherming van kwetsbare celdelen zoals eiwitstructuren.
Ook glycerol geeft vriespuntdaling, maar ik zou het niet in de speer gieten maar deze liever geheel droog houden.