Nitrozyme kun je het beste toevoegen aan het zaaimedium. Zelf heb ik het nooit toegevoegd aan het weekwater, want dat moet je om de 12 uur verversen en dan zou het een dure grap worden als je steeds je nitrozyme door de gootsteen spoelt. Wat je wel zou kunnen doen is het toevoegen aan het laatste weekwater dat je gebruikt, als je de zaden al 2-3 dagen hebt voorgeweekt. Dan laat je ze daar de laatste 12-24 uur in staan, alvorens je ze in je zaaimedium stopt.
Overigens is er veel discussie over de werkzaamheid van dit goedje. Persoonlijk geloof ik meer in versheid van zaden als een garantie voor kiemkracht. Des te verser de zaden des te meer succes je hebt.
Het endosperm bevat eigenlijk al genoeg kiemstoffen om zaden te laten kiemen. Het probleem is meer dat zaden in een soort 'winterslaap' gaan, als ze niet direct kunnen kiemen (om wat voor reden dan ook). Dat is evolutionair gezien wel handig (de kans op kiemen wordt zo over een zeer grote tijdsspanne uitgesmeerd), maar voor kwekers is dit fenomeen knap frustrerend en vooral palmzaden hebben er jammergenoeg last van. Je moet daarom ook niet raar opkijken als je meer dan een jaar moet wachten op het kiemen van je palmzaad en daar helpt palmzaadkiemer toevoegen niet zoveel bij, is mijn ervaring.
Als je zaad vers is kun je na een paar weken al succes hebben. Heb je ouder zaad, dan kun je er gerust een paar maanden of een half jaar bij weglopen.
Probleem voor jou en voor alle palmenkwekers: hoe hou ik mijn zaden meer dan een jaar lang warm (25-30 graden) zonder dat de stookkosten uit de klauwen lopen.
Daar over nadenken lijkt me belangrijker dan wel of niet palmzaadkiemer toevoegen aan je zaaimedium.
Overigens wens ik je natuurlijk veel succes met deze leuke, maar moeilijke hobby. Het is iedere keer weer kicken als het lukt (vooral en juist omdat het niet makkelijk is).
