Zwarte Nachtschade, Gifplant of gezonde groente?

Op het specerijen forum kan je al je vragen kwijt in verband met pepers, paprika, kruiden, gembers, ...

Zwarte Nachtschade, Gifplant of gezonde groente?

Berichtdoor Hansvdb op 01 okt 2025 10:49

In Suriname groeit de Solanum americanum die daar gegeten wordt als groente. Surinamers noemen het Gomawiri of Bitawiri. Wiri is blad, van bladeren en bita betekent bitter. Bitterblad dus.
Toen Surinamers naar Nederland verhuisden waren ze verbaasd diezelfde plant hier aan te treffen, groeiend als onkruid. Geen Nederlander die ooit de neiging had er van te eten, het was vergif! In Suriname dacht men daar dus anders over.
De Nederlandse nachtschade is van het zelfde geslacht als de Solanum americanum. Wat hier groeit is de Solanum nigrum. Andere soort dus, maar met vrijwel dezelfde eigenschappen.

OLhzJSP.jpg
OLhzJSP.jpg (69.27 KiB) 38 keer bekeken

De Solanum americanum is over de hele tropische wereld verspreid en wordt daar ook overal als groente gegeten. De vraag is, is de nachtschade dan niet giftig? Ja, hij is giftig. Als de bessen rijp zijn kun je ze eten, zoals bijvoorbeeld de tomaat, maar alle groene delen van planten uit de Solanum familie zijn giftig. De gifstof is Solanine en andere alkaloïden. De onrijpe groene bessen zijn het giftigst. Eten van bladeren of onrijpe bessen geven de volgende verschijnselen:
Buikpijn, Braken, Diarree, Koorts, Zweten, Verwardheid en slaperigheid, In ernstige gevallen kan een hartstilstand en het stoppen van de ademhaling optreden. Deze verschijnselen treden op 6 tot 12 uur na consumptie van de giftige delen.
Niettemin, over de hele tropische wereld wordt Solanum americanum dus gegeten, en misschien dat sommige Surinamers in Nederland ook wel eens de Solanum nigrum geprobeerd hebben.

Hier bijvoorbeeld een schotel met Bitawiri met garnalen:

Bitawiri met garnalen.jpg
Bitawiri met garnalen.jpg (48.36 KiB) 38 keer bekeken

Het afgieten van het kookwater na het koken van het bitterblad schijnt de meeste gifstoffen te verwijderen.

Op zich is bitterblad een gezonde groente die antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels bevat. De plant wordt ook wel medisch toegepast. Een afkooksel van de hele plant wordt gebruikt als bloedzuiveraar, voor de behandeling van ontstekingen, het opheffen van bloedstagnatie en het verdrijven van wormen.
Een aftreksel van de bladeren en stengels wordt gebruikt om de nierfunctie te verbeteren. Een afkooksel van de wortel, gemengd met limoensap en een snufje zout, wordt gedronken als behandeling voor malaria.
In China trekt men er thee van voor de behandeling van kanker, vooral baarmoederhalskanker, en tegen diabetes type 2. Je kan het proberen, maar waarschijnlijk is een bezoek aan de huisarts effectiever.

Wil je Bitawiri zelf eens proberen, de groente is te krijgen in Surinaamse winkels. Het is daar een populair product. Geïmporteerd uit Suriname dus en niet langs de kant van de weg geplukt in Nederland.

bitawiri blad uit de winkel.jpg
bitawiri blad uit de winkel.jpg (48.26 KiB) 38 keer bekeken

Als je ze wilt eten dan verwijder je de harde nerf van de bladeren en kan je ze smoren, stoven of roerbakken. Zoek op 'Recepten Bitawiri' en je vindt genoeg.

Wil je zelf kweken dan kan je proberen takjes uit de winkel te stekken of je kan bijvoorbeeld bij Vreeken in Dordrecht zaden kopen van nachtschades met zwarte bessen (Solanum melanocerasum) of met oranje bessen de Otricolibes of Otricoli Orange Berry' (Solanum nigrum). Worden veel in Italië gegeten.

Otricoli bes.jpg
Otricoli bes.jpg (192.45 KiB) 38 keer bekeken

Volgens Vreeken zijn de bessen lekker, maar zegt hij, niet iedereen kan er tegen. Volgens hem kan je ook de inheemse zwarte nachtschade als groente eten. Misschien heeft hij gelijk. Het enige verschil tussen de americanum en de nigrum schijnt te zijn glimmende tegen doffe besjes en andere bloemblaadjes.
Wie durft kan het eens proberen. In het nabije park zag ik een hele kolonie zwarte nachtschade en ook in mijn tuis staan een paar spontane planten. Ik denk toch dat ik ze maar met rust laat.
Hansvdb
 
Berichten: 177
Geregistreerd: 02 apr 2017 16:42
24 bedankjes

Keer terug naar Specerijen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron