door Rob op 08 nov 2014 18:30
Butia kan soms wel een half jaar duren, Kathy. Maar verser is vrijwel altijd sneller.
Beste is de zaden even te inspecteren. Schimmel en of zachte zaden is foute boel. Als het goed is zitten er op Butia zaden 3 puntjes: als die nog intact en dicht zijn, dan lijken de zaden nog OK.
Als ze nog kogelhard zijn met die puntjes intact, dan liet ik ze staan.
Butia heeft wel een pak warmte nodig dus schaam je niet voor 30-35°!
Ter illustratie:
- ik heb hier nog bergen zaden liggen van Juli 2013, en onlangs kwam in een zak van 100 zaden die ik weggeven had er een palmzaailing te voorschijn... in dit geval een Masoala
- enkele weken terug kwamen er spontaan op twee plekken in mijn containers banaantjes op. Zaden te vroeg afgevoerd - en typisch gooi ik die dan in een container die al buiten staat.
08/09, -14.7°C__14/15, - 3.6°C__20/21, -9.1°C
09/10, -10.0°C__15/16, - 5.9°C__21/22, -5.2°C
10/11, - 7.9°C__16/17, - 7.9°C__21/22, -6.9°C
11/12, -14.7°C__17/18, - 8.3°C__22/23, -7.1°C
12/13, - 7.9°C__18/19, - 7.5°C
13/14, - 0.8°C__19/20, - 2.8°C