Wanneer vijgen rijp zijn is variëteit afhankelijk. Sommige zijn zeer vroeg rijp en andere weer zeer laat. Aan de kleur kan je het ook niet zien, want je hebt bruine en eerder groene of gelige vruchten. Dat de vruchtjes rijp zijn als er scheurtjes in komen is ook een aanwezig, maar dat is zeker niet goed. Dat wil zeggen dat ze teveel water hebben gekregen vlak voor de vruchtafrijping.
Je kan stellen dat de vruchten rijp zijn als ze iets duidelijker verkleuren en blinken, gaan door hangen door hun gewicht en mals aanvoelen.
De embryo-vruchtjes worden steeds op het hout van dit jaar gevormd en groeien na de winter pas uit tot eetbare vruchten. Voor een vijg is het dus belangrijk om een zachte winter te hebben.
Doordat de vruchten op dit-jarige hout groeien kan je best zo sterk mogelijke takken hebben. Heb je takken die bijna niet groeien, kan je deze best weg snoeien om zo de groei op te wekken. Normaal gebeurt dit in de winter. Ook de moment wanneer ze gestekt kunnen worden
